SaTuLuomuksen Ammumelli Toffeet ja leipomotuotteet

SaTuLuomusta pyöritän minä Sari Hakkarainen, 2019 alussa myös mieheni Jari tuli mukaan toimintaan

Olen kolmivuotiaana Kihniöltä Vaskivedelle kotiutunut. Suustani sanaa saamattomasta tytöstä olen kolmen pojan myötävaikutuksella tullut jo vähän vanhemmaksi tytöksi, joka jo saa sanat suustaan, joskus liikaakin. Töitä olen tehnyt monenlaisia, lehmä- ja vuohitaloutta, maatalouslomitusta, keittiö-, grilli-, huoltoasematöitä ja kesäkahvilaakin pyörittänyt neljänä kesänä.

SaTuLuomus toiminimeni alla on Kahvila RasinTupa Vaskiveden keskustassa ja Ammumellitoffeiden valmistus.

Kahvilanpidon ja karkinkeiton sivussa yritän pitää pienen luomutilan pellot jonkunlaisessa kuosissa.

Ammumellit

Nimihän oli ennen Ammumälli, toiset pitivät sitä napakymppinä, toiset lukivat ensimmäisen m– kirjaimen aaksi, ja siitäpä riemua riitti.. Nyt keitetään sitten mellejä.

Fudgetyyppiset karkit valmistetaan vähälaktoosisesta kermasta, sokerista, tärkkelyssiirapista, vedestä, maitojauheesta ja suolasta. Eri makujen aikaansaamiseksi lisätään joko vanilliinisokeria, piparminttuöljyä, suolapähkinää, rusinaa, rommiaromia, pikakahvijauhetta tai piparimaustetta. Mahdollisimman lisäaineettomien karkkien parasta ennen päiväys on kolme kuukautta valmistuksesta.

ammumelli toffeet tausta satuluomus

Leivonta

Leipominen alkoi aikanaan ajatuksesta tarjota läheiselle Myllyniemen kesälavalle lauantaiset kahvimunkit. Niitä onkin leivottu jo monta vuotta ja lisäksi paljon muuta. Vakituotteina ovat hyväksi haukutut munkit ja pullat sekä minimaalisesti vehnäjauhoja sisältävä ohraleipä ja juureen leivottu hiivaton ruisleipä. Niitä saa ostaa RasinTuvalta. Lisäksi tilaamalla saat melkeinpä mitä vaan.

leivonta

Historia

Karkintekoon johdatteli vuonna –92 Tukuna-vuohi, joka tuli taloon antamaan maitoa kaksivuotiaalle Lassille ja puolivuotiaalle Laurille. Vuohien määrä lisääntyi siinä määrin, että vaikka ryystäjien joukkoon tuli vuonna –93 vielä Leevikin, maitoa riitti karkinvalmistukseenkin. 1995 ostimme Sarin kotitilan. Sinne asettuivat jo parikymmenpäiseksi kasvanut vuohikatras sekä kaksi lehmää. Juustoakin tehtiin, sekä vuohenmaidosta Kuttumelli-makeisia ja lehmänmaidosta Ammumälli-toffeeta.

Kymmenisen vuotta vierähti rampatessa tuvan ja navetan väliä, sitten oli pakko ottaa jäljellä oleva järki käteen ja haikein mielin luopua lehmistä ja vuohista. Samalla päätimme keskittyä pelkästään toffeen tekemiseen. Ammumelliä keitellään vuosituhannen vaihteessa asuintalon päätyyn rakennetussa elintarviketilassa.

leivonta